Chyba każdy miłośnik włoskich potraw doskonale wie, jak istotne w tej kuchni są mozzarelle. Wprawdzie dzisiaj w każdym kraju wytwarzane są one przez rodzime firmy, jednak nie można ich porównywać z tym, co proponują producenci z Włoch. W dużej mierze bierze się to z mleka, ale też i metod wytwarzania, które są strzeżoną bardzo tajemnicą wytwórców.
Największą popularnością cały czas się cieszy klasyczna mozzarella włoska, to właśnie ona jest bazą wielu potraw, w tym tak przez wszystkich lubianej pizzy. Całkiem niedawno jeszcze takim mianem można było nazywać jedynie sery wytwarzane z bawolego mleka, ale od pewnego czasu także i mozzarelle z mleka krów. Sam proces produkcji jest niezmienny od wielu lat. Do kadzi jest wlewane krowie lub bawole mleko z dodatkiem podpuszczki, i wszystko się następnie podgrzewa. Po dwóch godzinach tworzy się skrzep, który następnie zostaje odsączany, ogrzany i zalany wodą o odpowiedniej temperaturze.
Na zakończenie całość zostaje wychłodzona, a później wymoczona w solance w celu nadania odpowiedniego smaku. Lecz żeby uzyskać właściwą konsystencję, to trzeba mieć bardzo dużo wiedzy i doświadczenia, a włoscy serowarzy są niedościgłymi mistrzami w swoim fachu. Klasyczna mozzarella jest lekko sprężysta i ciągliwa, ma też łagodny, delikatny smak. Nieco odmiennie będzie smakowała mozzarella buffala, jaką się produkuje z bawolego mleka. Z uwagi na to, że takie mleko ma znacznie więcej tłuszczu, to smak serów wytwarzanych z niego jest dość nietypowy, o lekkim kwaskowym posmaku.
Następnym wartym zaprezentowania serem z tej rodziny jest mozzarella burrata. Przy pierwszym spojrzeniu przypomina ona klasyczną mozzarellę, lecz znacznie się od niej różni z uwagi na sposób wytwarzania. Podczas niego do każdej kulki dodawana jest śmietanka, odpowiadająca za łagodny, charakterystyczny smak tego sera. Wszystkie te sery, jak też różne inne produkty włoskie oryginalne są do kupienia w dobrych sklepach, specjalizujących się w takim asortymencie.
+Tekst Sponsorowany+