Włoskie mozzarelle – czemu są tak popularne

Chyba nie ma osoby, która nie próbowała by kiedyś pizzy czy spaghetti. Dnia te każdemu od razu będą się kojarzyły z Włochami, a to tylko nieduża część tego, co tamtejsza kuchnia może zaproponować. Z wielu powodów uważana jest ona za jedną z najsmaczniejszych, a niektóre dania spotkać można w każdym zakątku Ziemi. Ale żeby na przykład pizza mogła smakować tak jak w słonecznej Italii, to niezbędne będzie użycie do jej przygotowania najlepszych jakościowo składników.

Najlepsze tu oczywiście będą produkty włoskie oryginalne, ponieważ to one właśnie zagwarantują wyjątkowy smak. Jednym z tego typu oryginalnych produktów, bez jakich nie może się obejść wiele dań, jest mozzarella włoska. Bez żadnego problemu da się ją kupić w praktycznie każdym sklepie, z reguły będzie ona wytwarzana z mleka krowiego. Typowa mozzarella aktualnie się cieszy największym powodzeniem, głównie z powodu swojego smaku. Ser ten ma przeważnie postać niewielkich kulek, posiada delikatną, miękką konsystencję i biały kolor.

Po rozerwaniu lekko się będzie strzępił, i to będzie świadczyło o jego jakości. W ostatnim czasie w niektórych sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella burrata. Swoim wyglądem przypomina ona klasyczną mozzarellę, ale w swoim środku ma kieszeń wypełnioną lekką śmietanką. Jeżeli ktoś chciałby spróbować prawdziwej włoskiej klasyki, to doskonale będzie się do tego nadawać mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest bowiem wytwarzany z bawolego mleka.

+Tekst Sponsorowany+

(Visited 17 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
Możesz także polubić