Włoskie sery mozzarella – jakie są ich najpopularniejsze rodzaje

Od wielu lat produkty włoskie oryginalne są ogromnie popularne w wielu krajach. Bierze się to z paru powodów. Po pierwsze wytwarzane są one wyłącznie z najlepszej jakości składników naturalnych. Receptury są przekazywane od wielu pokoleń, przez co smakują one zawsze doskonale.

Szczególnie chętnie wybierane są sery, w tym niezbędna na każdej pizzie mozzarella włoska. Tradycyjna mozzarella wytwarzana jest z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, lecz jest też kilka gatunków, które wytwarza się z mleka innych zwierząt. Mozzarella wygląda bardzo charakterystycznie, ma bowiem kształt spłaszczonej kulki o średnicy kilku centymetrów. Kulka taka jest biała i ma miękką, delikatną strukturę. Tak samo łagodnie smakuje, dzięki czemu sprawdza się doskonale zarówno na pizzy, jak też w formie dodatku do sałatek czy kanapek. Ale przyjrzeć się również warto jej pozostałym, nie mniej interesującym odmianom.

Na przykład mozzarella burrata wygląda identycznie jak zwykła, ale ma zawiera płyny, maślany środek. Jest to rezultatem sposobu jej wytwarzania, na którym jest dodawana niewielka ilość śmietany. I to właśnie dzięki niej otrzymuje ona swój smak, od którego pochodzi też jej nazwa. Jeżeli ktoś będzie chciał spróbować czegoś bardziej oryginalnego, to świetnym rozwiązaniem dla niego będzie mozzarella buffala. Ten rodzaj sera produkowany jest z mleka bawolego, które zawiera w sobie dużo większą ilość tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.

+Tekst Sponsorowany+

(Visited 72 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
Możesz także polubić