Włoskie sery mozzarella – czemu świetnie się nadają do różnych dań

Jeżeli ktoś miał okazję skosztować najprawdziwszej pizzy z Włoch, to z pewnością dostrzeże ogromną różnicę w porównaniu z tym, co tylko pizzą się nazywa. Obecnie można taką pizzę zjeść nie tylko w samych Włoszech, ale też w wielu innych krajach, ponieważ kuchnia ta jest popularna na praktycznie cały świecie. Ale trzeba zwrócić uwagę między innymi kto ją robi, lecz również z jakich produktów została zrobiona. Bo to właśnie składniki odpowiadają za to, że dania włoskie smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Rzecz jasna zawsze można je zrobić z jakiejś normalnej mąki, dokładając zwykłą szynkę i ser, ale to już to samo nie będzie. Szczęśliwie nie ma dzisiaj problemów ze zorganizowaniem takich składników, ponieważ bez problemów się je kupi w wielu sklepach.

Oczywiście jest dostępna również prawdziwa mozzarella włoska, bez której byłoby trudno sobie wyobrazić na przykład pizzę. Ale ten gatunek sera sprawdza się też świetnie w dużej ilości innych dań, przykładowo tartach czy zapiekankach, oraz komponuje się wyśmienicie z ziołami i pomidorami w rozmaitych sałatkach. Mozzarellę spotkać można najczęściej pod postacią niewielkich, białych kulek, znajdujących się w woreczku z zalewą. Posiada ona delikatną, lekko miękką konsystencję, a po rozerwaniu zostają bardzo charakterystyczne postrzępienia, świadczące o jakości sera. Przeważnie jest produkowana z krowiego mleka, cechuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Lecz w wielu sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, jaką robi się z mleka pochodzącego od bawolic.

Dzięki temu jest ona bardziej wyrazista, też dzięki większej zawartości tłuszczu. Coś dla siebie w ofercie włoskich serów znajdą też osoby, jakie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich dostępna jest chociażby mozzarella fior di latte. Wszystkie włoskie mozzarelle są wytwarzane z mleka wysokiej jakości, z tego też powodu ich smak będzie tak niepowtarzalny i wyjątkowy. Bierze się to również z tego, że kuchnia włoska producent stosuje wypróbowane przez lata receptury i przepisy.

+Tekst Sponsorowany+

(Visited 4 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
Możesz także polubić