Separatory oddzielające tłuszcz – o jakich rzeczach należy pamiętać podczas użytkowania

Jednym z istotniejszych obowiązków przy prowadzeniu gastronomicznej działalności jest dbanie o odpowiednią jakość wpuszczanych do kanalizacji ścieków. Jest to niezwykle ważne z dwóch powodów. Przede wszystkim tego wymagają przepisy, a za ich złamanie będą groziły finansowe konsekwencje. Lecz takie pojawić się też mogą, jeśli by się zatkała rura kanalizacyjna, wtedy koszty jej udrożnienia także nie byłyby małe. Z takich też powodów koniecznym urządzeniem w takich miejscach musi być dobrany w odpowiedni sposób separator tłuszczu. Separatory takie składają się ze specjalnie zaprojektowanej komory z przegrodami wewnątrz.

Takie przegrody przytrzymują przy dnie cięższe osady, zaś lżejszy tłuszcz będzie się unosił na powierzchni. Z tego też powodu samo zamontowanie takiego sprzętu nie wystarczy, ale należy go jeszcze systematycznie opróżniać. Przegląd separatorów należy przeprowadzać systematycznie, nim nastąpi przepełnienie zbiornika. Bardzo ważne będzie, aby któryś z pracowników lub sam właściciel regularnie sprawdzali wysokość warstwy tłuszczu i jeśli będzie taka potrzeba umawiali się na opróżnianie.

Nie można zrobić tego samodzielnie, bo zabraniają tego przepisy. Jak można w nich przeczytać czyszczenie separatora tłuszczu może być wykonane wyłącznie przez specjalistyczne firmy, dysponujące odpowiednim sprzętem do tego. Sam tłuszcz nie jest zaliczany do niebezpiecznych odpadów, lecz i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.

Firmy oferujące tego typu usługi najczęściej posiadają odpowiednie samochody ze zbiornikami, do jakich zbierane są odpadki. Z takich powodów istotne będzie, żeby miejsce zamontowania separatora wybrać w taki sposób, żeby był do niego odpowiedni dostęp. Najlepszym rozwiązaniem będzie podpisanie z jakąś firmą umowy na takie usługi. Wówczas nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie korzystniejsza, ale można się też od razu umówić na regularne przyjazdy, aby za każdym razem nie trzeba było dzwonić za terminem.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
Możesz także polubić