Włoska kuchnia od lat jest ogromnie popularna, mało jest ludzi, którzy nie zjedzą spaghetti czy gorącej pizzy. Tak duża popularność przekłada się też na zakupy, szczególnie jeśli chodzi o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem wiedzą bardzo dobrze, jakie znaczenie na jakość i smak danej potrawy mają użyte składniki, z tego też powodu chętnie używają tych naprawdę dobrych. A wiadomo jest powszechnie, że na przykład mozzarella włoska nie ma żadnej konkurencji, szczególnie że można dostać w sklepach jej parę rodzajów.
Rzecz jasna najczęściej kupowana jest tradycyjna, pod postacią lekko spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Sprawdza się ona doskonale jako dodatek do sałatek i na zwykłe kanapki, lecz prawdziwa pizza również bez niej się nie obejdzie. Tradycyjna mozzarella robiona jest z mleka krów, dzięki czemu ma dość delikatny aromat i smak. Jeżeli ktoś chciałby wypróbować coś mniej znanego, to z pewnością na talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.
W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten gatunek sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Początkowo nie był on za bardzo ceniony, lecz dzisiaj posiada całkiem spore grono swoich zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej mozzarelli jest delikatnie kwaskowy. Ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka będzie ona przypominać klasyczną mozzarellę, lecz prze specjalny proces produkcji w środku jest gęsta śmietanka, zapewniająca temu produktowi przepyszny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+