Popularne odmiany włoskiej mozzarelli

Włoska kuchnia od lat jest ogromnie popularna, mało jest ludzi, którzy nie zjedzą spaghetti czy gorącej pizzy. Tak duża popularność przekłada się też na zakupy, szczególnie jeśli chodzi o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem wiedzą bardzo dobrze, jakie znaczenie na jakość i smak danej potrawy mają użyte składniki, z tego też powodu chętnie używają tych naprawdę dobrych. A wiadomo jest powszechnie, że na przykład mozzarella włoska nie ma żadnej konkurencji, szczególnie że można dostać w sklepach jej parę rodzajów.

Rzecz jasna najczęściej kupowana jest tradycyjna, pod postacią lekko spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Sprawdza się ona doskonale jako dodatek do sałatek i na zwykłe kanapki, lecz prawdziwa pizza również bez niej się nie obejdzie. Tradycyjna mozzarella robiona jest z mleka krów, dzięki czemu ma dość delikatny aromat i smak. Jeżeli ktoś chciałby wypróbować coś mniej znanego, to z pewnością na talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.

W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten gatunek sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Początkowo nie był on za bardzo ceniony, lecz dzisiaj posiada całkiem spore grono swoich zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej mozzarelli jest delikatnie kwaskowy. Ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka będzie ona przypominać klasyczną mozzarellę, lecz prze specjalny proces produkcji w środku jest gęsta śmietanka, zapewniająca temu produktowi przepyszny, maślany smak.

+Tekst Sponsorowany+

(Visited 4 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
Możesz także polubić