Jeśli ktoś zamawia prawdziwą włoską pizzę, to jednym z jej najważniejszych składników będzie mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma formę niewielkich, lekko spłaszczonych kulek o białej barwie. Struktura tego sera jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu tworzy postrzępione kawałki. Tradycyjna mozzarella włoska pierwotnie była robiona z mleka bawolego, lecz obecnie najczęściej w sklepach się spotyka odmiany wykonane z mleka pochodzącego od krów.
Dzięki dobrze dobranemu procesowi produkcji możliwe jest utrzymanie białej barwy, która jest bardzo ważna w przypadku tej odmiany. Same kulki sera mozzarella mogą mieć różne rozmiary, od małych, przypominających winogrona, aż po naprawę duże, mające ponad kilogram wagi. Z uwagi na właściwości ser ten jest bardzo polecany, ponieważ zawiera dużo cennych odżywczych składników. Jeżeli ktoś będzie znał jakiś sprawdzony sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o jakieś inne odmiany mozzarelli, które zaczynają się u nas cieszyć rosnącą popularnością.
Jeden z nich to mozzarella buffala, produkowana według oryginalnych receptur wyłącznie z bawolego mleka. Z uwagi na to, że to mleko ma w sobie znacznie większą ilość tłuszczu, to ser ten ma charakterystyczny, lekko słonawy posmak, doskonale pasujący do niejednego dania. Oryginalnie i ciekawie będzie też smakować mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany do kulek się dodaje niedużą ilość śmietany, przez co w środku tworzy się torebka z masła.
+Tekst Sponsorowany+