Niewiele osób nie będzie wiedzieć, czym jest ser mozzarella. To charakterystyczny rodzaj sera, używany przede wszystkim do dań włoskich. Z tego właśnie regionu Europy wywodzi się jego historia. Jej stworzenie przypisuje się starożytnym Rzymianom, a ten smaczny produkt w dalszym ciągu jest kojarzony głównie z południowym regionem Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska posiada śnieżnobiałą barwę, jest sprężysta i wilgotna.
Ma także włóknistą strukturę, jaka pozwala swobodnie urywać kawałki. To od tego odrywania wywodzi się nazwa sera – włoski czasownik mozzare właśnie oznacza odrywanie. W miękkiej formie sprawdza się bardzo dobrze się w sałatkach, zwłaszcza w słynnej Caprese. Lecz znacznie częściej używana jest do różnego typu zapiekanek, w tym rzecz jasna do pizzy. To właśnie płynna mozzarella ciągnie się w charakterystyczne nitki po odgryzieniu każdego kawałka. Mozzarella zyskała swoją popularność między innymi jako obowiązkowy dodatek pizzy, którą się na całym świecie serwuje w wielu rożnych wersjach.
Z tego powodu przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej formie ma bardzo delikatny smak. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne wciąż są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawolic. Ten gatunek nazywany jest mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością ze względu na wyższą cenę i mniejszą dostępność. Jeszcze mniej popularna jest mozzarella burrata. To równie pyszny podpuszczkowy ser, ale charakteryzujący się kremowym, półpłynnym środkiem w którym się znajdują kawałeczki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+