Włoska mozzarella – jakie są jej najważniejsze odmiany i rodzaje

+Tekst Sponsorowany+

Miłośnicy włoskiej kuchni nie wyobrażają sobie jej raczej bez wyśmienitej mozzarelli która będzie pochodzić z tego właśnie kraju. Ten popularny gatunek sera można spotkać w większości sklepów, ale z reguły to będą bardziej lub mniej udane podróbki. Mozzarella produkowana jest przez liczne firmy, części udaje się to całkiem dobrze, ale tylko prawdziwa mozzarella włoska będzie smakowała tak jak należy. Stanowi ona nieodłączny składnik każdej pizzy, często dodaje się też ją do różnych innych dań gorących czy też sałatek. Większość z nas przede wszystkim ją kojarzy z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w woreczku z zalewą. Ser ten ma delikatną konsystencję i smak, przeważnie też posiada śnieżnobiały kolor. Jeżeli będzie miał dobrą jakość, to przy rozrywaniu będą się pojawiać charakterystyczne postrzępienia.

Oferowaną w sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z krowiego mleka, ale we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko bawolic. Aktualnie ten gatunek sera zwie się mozzarella buffala i cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Mało osób jednak wie, że zaczęto go wytwarzać już w XII wieku, tyle że w którymś momencie przestał być ceniony. Z uwagi na znacznie większą ilość tłuszczu w mleku bawolic mozzarella buffala ma dość charakterystyczny, lekko kwaśnawy smak, a równocześnie jest naprawdę bogata w rozmaite składniki odżywcze.

Mozzarelle robione z krowiego mleka oferowane są też we Włoszech w paru innych rodzajach. Według sporej ilości ludzi bardzo smaczna jest mozzarella burrata. Na etapie produkcji w kulce się robi niedużą kieszonkę, do jakiej wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ser ten wygląda dokładnie tak samo co zwykły, ale po rozkrojeniu będzie się z niego wylewać półpłynna zawartość. Ponieważ jego smak jest maślany i łagodny, to stąd właśnie pochodzi jego nazwa. Lecz chyba najbardziej ceniona wśród miłośników kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez lokalnych rzemieślników, według tradycyjnych przepisów sprzed lat.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
Możesz także polubić