Od kilku lat napój zwany granitą cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Tak naprawdę nawet go nie można w pełni nazywać napojem, ponieważ jest złożony z płynu i zmrożonych kryształków lodu. Oryginalnie robi się go z wody, cukru oraz soku z cytryny, ale obecnie sprzedawcy oferują mnóstwo różnych wersji smakowych. Z uwagi na świetny smak i właściwości orzeźwiające granity sprzedają się bardzo dobrze, szczególnie w letnim okresie. Do ich przyrządzania przede wszystkim konieczny będzie jakiś granitor, takie urządzenia aktualnie są dostępne w wielu wersjach i modelach.
Sama zasada ich funkcjonowania jest bardzo prosta, a przygotowanie doskonałych deserów wymagać nie będzie specjalnych umiejętności. W pojemniku umieścić trzeba wszystkie składniki, to znaczy przede wszystkim cukier oraz wodę, ale też i dodatki smakowe, w tym naturalne owoce. W pojemniku bez przerwy kręci się mieszadło, jego zadania są dwa.
Po pierwsze utrzymuje odpowiednią konsystencję zawartości, dzięki czemu w każdej chwili można ją wlać do kubka. Ale ruch obrotowy wraz z wyrazistymi barwami granity przyciągają bardzo wzrok klientów i zachęcają do zakupu. Urządzenie to potrafi utrzymać temperaturę deserów w zakresie minus czterech stopni do zera, a część modeli posiada także możliwości ustawiania temperatury dodatniej. Każdy z pojemników jest wyposażony w wygodny w użyciu kranik, dzięki czemu zmrożony płyn można przelać do opakowania do granity i podać klientowi.
Specjalistyczne modele granitorów dysponują jeszcze większymi możliwościami. Da się w nich chociażby oddzielnie regulować temperaturę roboczą dla wszystkich pojemników, gęstość mieszanin czy przestawić działanie na nocny tryb. Na pewno będą świetną opcją na biznes, zwłaszcza że nie potrzebują dużych inwestycji na start. Starczy jedynie kupić granitor, podgrzewacz do sosu i jakieś dodatkowe akcesoria, aby ruszyć ze sprzedażą. A w lecie, w upalne dni na pewno liczyć będzie można na dużą ilość klientów szukających ochłody.