Boże Narodzenie to jeden z najbardziej niezwykłych okresów. To właśnie wtedy można się zobaczyć z rodziną przy wigilijnej wieczerzy i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Bardzo ważnym elementem w tym czasie jest również dzielenie się opłatkami. Pierwsze opłatki, wyglądające oczywiście zupełnie inaczej niż obecnie, zaczęły się pojawiać już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. Na początku nie wiązano tego zwyczaju z Bożym Narodzeniem, to powoli następowało w późniejszych wiekach, żeby zostać ostatecznie się jedną z głównych tradycji w tym okresie. Takie dzielenie ma bardzo ważny, symboliczny wymiar. Można wtedy zapomnieć o złości czy innych negatywnych emocjach, a życzenia które się składa są życzliwe i serdeczne. Dlatego też na żadnym wigilijnym stole nie może zabraknąć opłatków, a aktualnie nie ma żadnych problemów z ich dostaniem.
Jeśli ktoś chce, to może się udać do jednego z kościołów, w którym je otrzyma za niedużą ofiarą. Opłatki można też kupić w najróżniejszych sklepach, lecz warto pamiętać przy tym żeby z ich zakupem nie czekać na ostatnią chwilę. Prawdziwe opłatki wypieka się wyłącznie z wysokiej jakości mąki pszennej, a dużo receptur sięga nawet XIX wieku. Jedynym akceptowalnym poza mąką jest woda, nie można dodawać do nich drożdży, konserwantów czy utrwalaczy. Sam proces wypiekania jest bardzo krótki, gdyż oplatki w piecu spędzają jedynie 60 sekund. Na ich powierzchni często znajdują się rozmaite religijne motywy, jakie są wytłaczane za pomocą specjalnych form.
+Tekst Sponsorowany+