O smaku wielu popularnych potraw, takich jak na przykład pizza będą tak naprawdę decydować drobiazgi, takie jak chociażby użyte do przyrządzenia składniki. Lecz żeby rzeczywiście tak mogło być, to trzeba zrobić ją z odpowiedniej jakości mąki i wszelkich dodatków, w tym również mozzarelli. Ten gatunek sera jest produkowana przez wiele firm w różnych krajach, lecz jedynie mozzarella włoska będzie smakować rzeczywiście tak, że nikt się jej nie oprze. Wynika to z kilku czynników. Po pierwsze bez względu na jedzoną odmianę mozzarelli, a Włosi mają ich kilka, wszystkie są wytwarzane według tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.
Najlepsze sery, jak na przykład mozzarella fior di latte, wytwarzane są w mocno skomplikowanym procesie, wymagającym dużego doświadczenia i wiedzy, oraz mleka dobrej jakości. W przypadku klasycznych, najbardziej popularnych mozzarelli to będzie to mleko krowie, ale w ostatnim czasie wróciło także do łask mleko bawole. Zawiera ono dużo większą ilość tłuszczy, dlatego wytwarzana z niego mozzarella buffala charakteryzuje się lekko kwaskowym, ale delikatnym smakiem. Jeżeli ktoś będzie chciał skosztować jeszcze czegoś innego, to ciekawym pomysłem może być dla niego mozzarella burrata. Przy jej produkcji do każdej kulki dodawana jest niewielka ilość śmietanki. Dlatego też po przekrojeniu wypływa ze środka płynna masa, a całość przypomina smakiem masło, skąd zresztą wzięła się przecież ta nazwa. Aktualnie mozzarelle włoskie spotyka się coraz częściej w najróżniejszych sklepach, z tego też powodu raczej nie będzie żadnego problemu z ich znalezieniem.
+Tekst Sponsorowany+