Wielbiciele dobrej pizzy wyczują od razu, czy robiona jest ona z oryginalnych składników, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak też sera mozzarelli, który jest także niezbędny w tej wyśmienitej potrawie. W najprawdziwszej włoskiej pizzy może się pojawić prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden innych serów tak smakował już nie będzie. Zatem warto poznać sekrety jej wytwarzania, jakie mają bardzo duży wpływ na konsystencję i smak.
Ser ten jest przeważnie sprzedawany pod postacią niedużych kulek w zalewie. Ma bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu tworzą się tak charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella jest robiona z mleka krowiego, które się wlewa do dużej kadzi i daje podpuszczkę. Po ogrzaniu całości zaczyna się tworzyć gęsty skrzep, z którego następnie są formowane kulki i wkładane do słonej zalewy. Ale przed tym cała masa jest zalewana gorącą wodą, to właśnie ten proces powoduje wytworzenie włókien. Ser ten cechuje się miękką konsystencją oraz delikatnym smakiem, a po stopieniu będzie się mocno ciągnął.
Jeżeli ktoś by chciał zakupić włoską mozzarellę z Włoch, to poszukać jej powinien w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeżeli będzie miał szczęście, to znajdzie tam również inne wersje z tej rodziny serów, takie jak na przykład burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany wytwarzana z mleka bawolego, które ma dużo więcej tłuszczu. To wpływa mocno na jej smak, który jest znacznie wyraźniejszy, a jednocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużym zainteresowaniem, chociaż powoli zaczyna się to zmieniać.
Oryginalnie smakuje i wygląda także mozzarella burrata. Ją z kolei robi się z krowiego mleka, lecz podczas produkcji dokłada się niewielką ilość śmietany. Tworzy się w tym celu niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietanka będzie wlana. Tym sposobem smak burraty jest trochę maślany, zresztą właśnie od masła wzięła się jego nazwa.